A bipoláris epizódok hirtelen jönnek ki” – jegyzi meg Anand

A vizsgálatban részt vevők másik fele tájékoztatást kapott arról, hogy az alvás, a stressz, az étrend, a testmozgás és a hangulat miként függ össze egymással, de nem a viselkedés megváltoztatására tervezett tervet vagy beavatkozást. Az eredmények felnyitották a szemet: hat hónappal ezek után a beavatkozások után a kognitív viselkedésterápiában részesült emberek mindössze 3,3 napot éltek át bipoláris epizódban, szemben azzal a 25,5 nappal azokkal, akik csak oktatási anyagokat kaptak. A kognitív viselkedésterápiás csoportban alacsonyabb volt a visszaesések aránya és kevésbé súlyos álmatlanság is. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy hasznos lehet, ha kér orvosától egy tervet annak biztosítására, hogy elegendő minőségű alvást kapjon, ha bipoláris zavara van. Kábítószer- és alkoholfogyasztás A NAMI szerint a kábítószer-visszaélés gyakori a mentális betegségben szenvedők körében, hogy megbirkózzanak tüneteikkel. Valójában a bipoláris zavarban szenvedők 30-50 százalékánál alakul ki kábítószer-visszaélési rendellenesség, jegyzi meg a Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA). Anand óva int attól, hogy kábítószert vagy alkoholt használjon az állapot tüneteinek „kezelésére”. Az ivás vagy a kábítószer-fogyasztás ronthatja a bipoláris hangulatingadozást, és az öngyilkossági gondolatok és viselkedések növekedéséhez vezethet. Amint a SAMHSA megjegyzi, a szerhasználat vagy az elvonás a bipoláris zavarnak tulajdonítható tüneteket okozhat, beleértve az izgatottságot, szorongást és paranoiát. Különösen az alkoholfogyasztás csökkentheti annak valószínűségét, hogy reagál a kezelésre, és nagyobb valószínűséggel kerül kórházba. Inkább próbálkozzon gyógyszeres kezeléssel és pszichoszociális terápiával. Koffein A koffein stimuláns. Mint ilyen, mániás epizódokat válthat ki, megváltoztathatja az alvási szokásokat, és befolyásolhatja azt, ahogyan a szervezet lebontja az Ön állapota kezelésére szedett gyógyszereket, a Bipolar Disorders folyóiratban 2020 szeptemberében megjelent áttekintés szerint. Beszéljen kezelőorvosával a koffeinfogyasztásáról és arról, hogy ez hogyan befolyásolhatja a tüneteit.

Bár ezek a tettesek bipoláris epizódhoz vezethetnek, azt is fontos szem előtt tartani, hogy az epizódok kiváltó ok nélkül is előfordulhatnak. „A bipoláris epizódok hirtelen jönnek ki” – jegyzi meg Anand. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy kezelje a stresszt, aludjon jól, és kerülje az alkohol vagy bármely más szer fogyasztását, és működjön együtt orvosával, hogy megtalálja a legjobb stratégiákat bipoláris zavara kezelésére.

Jessica Migala további jelentései

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A bipoláris zavar legújabb eredményei

Szeretet-gyűlölet kapcsolatom az elektrokonvulzív terápiával

Írta: Lydia Chang 2020. április 30

A bipoláris zavar 10 figyelmeztető jele

2017. november 14-ig

5 titka a randevúzáshoz bipoláris zavar esetén

A bipoláris betegek számára a randevúzás azt jelenti, hogy lassan kell kezelni, minimalizálni a szorongást, és saját magát helyezni az első helyre.

Írta: Emily Willingham 2015. november 20

Az olimpikon kísérője lett: Suzy Favor Hamilton bipoláris zavara miatt

A háromszoros olimpikon a depressziós téves diagnózisáról, a hiperszexualitásáról és a jelenlegi családi életéről beszél.

Írta: Emily Willingham 2015. október 26

Bipoláris zavar: Nyerje vissza önbecsülését

Sok bipoláris zavarban szenvedő ember küzd az önbecsüléssel. Némi útmutatás alapján dolgozhat a probléma megoldásán, és jobban érzi magát a . . .

Írta: Diana Rodriguez 2012. június 18

Gyakori tévhitek a bipoláris zavarról

Nem minden igaz, amit a bipoláris zavarról hallott. Ismerje meg, mi a valódi a rendellenességgel kapcsolatban, hogy jobban megértse.

Írta: Andrea Bledsoe, PhDM, 2012. május 17

Sikertörténetem: Bipoláris zavar és gyermeknevelés

Kristin Finn először tinédzser korában kezdte mutatni a bipoláris zavar jeleit. Házas, gyermekes felnőttként beszél megküzdési módszereiről. . .

Írta: Diana Rodriguez 2010. október 5

Bipoláris zavar és migrén

Gyakran előfordul, hogy a bipoláris zavarban szenvedők migrénes fejfájástól is szenvednek, de mindkettőt megtanulhatja kezelni.

Írta: Andrea Bledsoe, PhDF, 2010. február 12

Bipoláris zavarhoz kapcsolódó állapotok

A bipoláris zavar mellett gyakran előfordulnak olyan állapotok, mint a szorongásos zavarok, a kábítószer-használat és az elhízás, ami megnehezíti a betegség kezelését. . .

Írta: Andrea Bledsoe, PhDF, 2010. február 12

Demi Lovato Kalifornia józan: mit jelent és biztonságos?

Tudja meg, hogy ez a „mérsékelt” megközelítés milyen hatással lehet az egészségére.

Írta: Katie Williams 2021. április 23"

Suzy Favor Hamilton férjével, Markkal és lányával, Kylie-vel. Hamilton új könyve felkerült a New York Times 2015. októberi bestseller-listájára.

Mániás csúcsok és mély mélypontok. Ez a bipoláris zavar általános értelmezése. Ami kevésbé köztudott, az az, hogy a hiperszexuális viselkedés az állapot tünete lehet.

A háromszoros olimpiai futó, Suzy Favor Hamilton (47) most ismét a nyilvánosság elé lépett, hogy felhívja a figyelmet a bipoláris zavarra és a hiperszexualitásra. A folyamat során meg kellett találnia a módját, hogy beszéljen 10 éves lányával, Kylie-vel az állapotáról és a múltjáról.

Hamiltonnak az 1990-es években való olimpiai atlétika-magasságba való felemelkedése, valamint 2012-ben, mint magas árú Las Vegas-i kísérő, nyálas történetmesélést tesz lehetővé. Újonnan megjelent önéletrajzában, a Fast Girl: A Life Spnt Running from Madness (Fast Girl: A Life Spnt Running from Madness) a maga módján meséli el a történetet.

Meséje rosszalló kommentárokat váltott ki kísérői munkájáról, miközben feleség és anya is volt. Dr. Phil McGraw, aki Hamiltont műsorának vendégeként látta vendégül, megkérdezte, hogy a viselkedése valóban „egy pszichopata nárcizmusa-e. Favor Hamilton elismerte, hogy a nárcizmus természetesen a bipoláris zavarhoz kapcsolódó „teljes mániának” a jellemzője lehet.

Craig Malkin, PhD, a bostoni Harvard Medical School pszichológiai oktatója és a Rethinking Narcissism című könyv szerzője egyetért ezzel. Teljesen igaz, hogy a mániákus emberek rendkívül nárcisztikusak lehetnek. ”

A kockázatvállalás a mániákus csúcsok másik jellemzője, mondja Favor Hamilton. A szexszel, alkohollal és kockázatvállalással teli forgószél hétvégéi – mondja – a bipoláris mániát képviselték. Az ilyen viselkedés „rendkívül gyakori”, akárcsak az izgalom keresése – mondja Dr. Malkin.

Favor Hamilton mindkettőt megtette. „A következő szintre kellett lépnem” – mondja. „Számomra ez [a bipoláris zavar] az életemet fogja venni. ”

A téves diagnózis időszaka

Mielőtt belépett volna a vegasi kísérő életébe, Favor Hamiltont először depresszióval diagnosztizálták, és Zoloftot (szertralin) kapott. Malkin szerint, aki nem ismeri Favor Hamiltont, és nem is kezelte, a bipoláris zavart gyakran rosszul diagnosztizálják depressziónak. Minden ötödik bipoláris zavarban szenvedő ember először rosszul diagnosztizálja a depressziót.

Nemcsak, hogy nem segített neki, de Zoloft is váratlan hatással volt Favor Hamiltonra: ez volt a kiváltó oka a hiperszexualitásának, mondja.

Malkin szerint, ha antidepresszánst ad valakinek, aki bipoláris és rosszul diagnosztizált, az antidepresszánsok „aktiválhatják”, és mániákus szünetet szenvedhetnek.

Ez a törés lehet a bipoláris zavar felfedezésének módja. „A standard antidepresszánsok önmagukban borzalmasak a bipoláris zavarban, és arról híresek, hogy mániás epizódot váltanak ki” – mondja Malkin. A mániákus fázisban tapasztalsz izgalomra vágyó viselkedést és hiperszexualitást.

Vegyes érzések a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban

Miután kiszivárgott a hír, hogy feltételezett néven kísérőként dolgozik, Favor Hamilton további kezelést és értékelést kért. Ekkor tudta meg, hogy bátyjához, Dan Favorhoz hasonlóan, aki 1999-ben öngyilkos lett, neki is bipoláris zavara van a depresszió helyett.

Már nem szedi a Zoloftot, és most a Lamictal nevű gyógyszert (lamotrigint) szedi, amely szerinte segít elkerülni a kockázatos viselkedést. A Lamictal egy hangulatstabilizáló, amelyet általában bipoláris zavar kezelésére használnak.

Favor Hamiltonnak vegyes érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszer mit tesz vele. „Rengetegebb vagy, ami nem mindig a legszórakoztatóbb az életben” – mondja. „Hiányoznak a csúcsok. ”

Malkin megerősíti, hogy a bipoláris zavarban szenvedők körében gyakori az elhúzódó fájdalom.

Kitart a családja kezelésében

Favor Hamilton ragaszkodik a gyógyszerhez önmagának és családjának. Múltja és mentális betegségekkel küzdő családi története nehéz beszélgetéseket eredményezhet a lányával – különösen egy olyan könyv miatt, amely mindkettőt részletezi. De Hamilton azt mondja, hogy történetének leegyszerűsített változatát használja a gyermekével való beszélgetéshez.

„Csak őszinte hozzáállásunk van” – mondja.

Férjével, Markkal együtt beszélgettek a lányukkal. „Az volt a fontos, hogy megértse a történetemben, hogy beleegyezés van – hogy nem csinálok olyat, amiről a férjem nem tudott” – mondja.

KAPCSOLÓDÓ: Miért diagnosztizálják gyakran rosszul a bipoláris zavart?

Ami a kísérőmunkát illeti, „gyerekeknek megfelelő módon” azt mondta a lányának, hogy „igen, szexeltem férfiakkal. ” A lánya válasza az volt, hogy megkérdezte, hogy hívják a férfiakat. „Aztán a randevúkról beszélt” – mondja Favor Hamilton.

„Tehát nem lett olyan nagy ügy, és folyamatosan beszélünk neki a szexről és a szexualitásról, hogy tudja, beszélhet velünk” – teszi hozzá. Favor Hamilton és férje „mindig ott akarják tartani ezt a párbeszédet és a nyílt kommunikációt. ”

Nem sokkal ezelőtt a lánya megkérdezte tőlük: „Szerinted elkapom azt a betegséget, amilyen anyu?

A válaszuk? „Mondtuk neki, tudod mit? Ha valamilyen oknál fogva ezt kaptad, akkor két szülőd van, akik hihetetlenül tájékozottak a témában, és tudjuk, mit kell keresnünk benned” – mondja Favor Hamilton. Jelenleg a lánya jól van, mondja.

De van oka az óvatosságra: Malkin és más szakértők szerint a bipoláris zavar erősen örökölhető.

Beszélgetés indítása a mentális egészségről

Favor Hamilton a lányával való nyitottságát a mentális betegségekkel kapcsolatos beszélgetések nyilvánosságra hozatala érdekében végzett munkája részének tekinti. „Az embereknek nem kell szégyellniük” – mondja, és megjegyzi, hogy a megbocsátás és a szégyen elengedése terápiájának kritikus része volt.

A külső monitorok azért is fontosak Malkin szerint, mert a mániákus állapotban lévő emberek elveszítik belátásukat és ítélőképességüket: „Imádják a magasukat, ezért szükségük van arra, hogy mások odafigyeljenek és keressenek egy epizód jeleit. ”

A férje megteszi ezt helyette, mondja Favor Hamilton, és megszólal, ha felismeri a tolakodó mánia jeleit. „Azt fogja mondani: „Suzy, kicsit mániákusan viselkedsz, meg kell nyugodnod” – mondja.

A hiányzó mániákus csúcsok ellenére Favor Hamilton élvezi élete immár csendes hullámait. „Megtanultam, hogy az igazi boldogság az egyszerű dolgokban rejlik, mint például az, hogy elkísérem a lányomat az iskolába, elmegyek vacsorázni és játszani a tengerparton” – mondja. „Csak nézni a mosolyt az arcán felbecsülhetetlen – látni, milyen boldog. ”

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A dietonus magyarország bipoláris zavar legújabb eredményei

7 trigger, amely bipoláris epizódot okozhat

Olyan tényezők, mint a stressz, a rossz alvás és még a szezonális változások is szerepet játszhatnak a bipoláris tünetek kiváltásában. Ismerje meg, hogyan csökkentheti kockázatát. . .

Szerző: Mary Elizabeth Dallas 2021. január 18

Szeretet-gyűlölet kapcsolatom az elektrokonvulzív terápiával

Írta: Lydia Chang 2020. április 30

A bipoláris zavar 10 figyelmeztető jele

2017. november 14-ig

5 titka a randevúzáshoz bipoláris zavar esetén

A bipoláris betegek számára a randevúzás azt jelenti, hogy lassan kell kezelni, minimalizálni a szorongást, és saját magát helyezni az első helyre.

Írta: Emily Willingham 2015. november 20

Bipoláris zavar: Nyerje vissza önbecsülését

Sok bipoláris zavarban szenvedő ember küzd az önbecsüléssel. Némi útmutatás alapján dolgozhat a probléma megoldásán, és jobban érzi magát a . . .

Írta: Diana Rodriguez 2012. június 18

Gyakori tévhitek a bipoláris zavarról

Nem minden igaz, amit a bipoláris zavarról hallott. Ismerje meg, mi a valódi a rendellenességgel kapcsolatban, hogy jobban megértse.

Írta: Andrea Bledsoe, PhDM, 2012. május 17

Sikertörténetem: Bipoláris zavar és gyermeknevelés

Kristin Finn először tinédzser korában kezdte mutatni a bipoláris zavar jeleit. Házas, gyermekes felnőttként beszél megküzdési módszereiről. . .

Írta: Diana Rodriguez 2010. október 5

Bipoláris zavar és migrén

Gyakran előfordul, hogy a bipoláris zavarban szenvedők migrénes fejfájástól is szenvednek, de mindkettőt megtanulhatja kezelni.

Írta: Andrea Bledsoe, PhDF, 2010. február 12

Bipoláris zavarhoz kapcsolódó állapotok

A bipoláris zavar mellett gyakran előfordulnak olyan állapotok, mint a szorongásos zavarok, a kábítószer-használat és az elhízás, ami megnehezíti a betegség kezelését. . .

Írta: Andrea Bledsoe, PhDF, 2010. február 12

Demi Lovato Kalifornia józan: mit jelent és biztonságos?

Tudja meg, hogy ez a „mérsékelt” megközelítés milyen hatással lehet az egészségére.

Írta: Katie Williams 2021. április 23"

A hangulatstabilizáló gyógyszerek, mint a lítium, segítenek normalizálni az agyi aktivitást a bipoláris zavarban szenvedőknél. Thinkstock fotók

A bipoláris zavart gyakran hangulatstabilizátornak nevezett gyógyszerekkel kezelik, mint például a lítium vagy a Depakote (valproát) és a Tegretol (karbamazepin).

Ezek a gyógyszerek nagyon hatékonyak lehetnek a hipománia vagy mánia kezelésében és a bipoláris epizódok kiújulásának megelőzésében.

A hangulatstabilizátorok típusai a bipoláris kezeléshez

A bipoláris zavar különböző embereknél eltérő, és előfordulhat, hogy egy olyan kezelés, amely máson segíthet, nem működik az Ön számára, és fordítva.

Az American Journal of Psychiatry című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint azonban általában a hangulatstabilizátorokat mindig az antidepresszánsokkal együtt kell használni a bipoláris zavar kezelésére, hogy csökkentsék a mánia kockázatát.

Az orvos által javasolt hangulatstabilizáló gyógyszerek a következők:

Lítium. Ez a gyógyszer segíthet kiegyensúlyozni a bipoláris zavar érzelmi csúcsait és mélypontjait.

A lítiumnak megvan ez a különös tulajdonsága, hogy mind a mánia, mind a depresszió ellen hat," mondja Gary Sachs, MD, a bostoni Massachusetts General Hospital Bipoláris Klinika és Kutatási Programjának alapító igazgatója, valamint a Harvard Medical School pszichiátriai klinikai docense.

A lítium úgy tűnik, hogy segít normalizálni az agyi aktivitást. Segít megelőzni a depresszió és a mánia visszaesését is.

Valproát és karbamazepin. A valproátot (más néven valproinsav) és a karbamazepint először epilepsziás betegek görcsrohamainak kezelésére használták.

A kutatók ezután azt találták, hogy ezek a gyógyszerek segíthetnek a bipoláris zavar tüneteinek kezelésében is. "A valproinsav és a karbamazepin valóban hatékonynak bizonyultak az akut mánia kezelésében," mondja Dr. Sachs.

A két gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy megnyugtatja az agyat, jobb és stabilabb hangulatot eredményezve.

Ezek a gyógyszerek segíthetnek a bipoláris epizódok kezelésében, különösen a gyors ciklusokban, amelyekben a hangulatok mániából depresszióba, majd órákon vagy napokon át visszaváltoznak.

Sachs szerint bizonyítékok is alátámasztják a valproát használatát a bipoláris epizódok kiújulásának megelőzésében.

A Cochrane Database of Systematic Reviews 2013-as kutatási áttekintése szerint azonban korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a valproát önmagában nagyon hatékony hosszú távú kezelésként.

Gyógyszerek kombinációja. A lítiumot, a valproátot és a karbamazepint gyakran együtt vagy dopamin-blokkoló gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák a bipoláris kezelésben az erősebb hangulatstabilizáló hatás érdekében.